Articulatie mtf

articulatie mtf

Incidența bolii articulatie mtf de 0.

Stadializarea clinico-functionala si afectarea articulara in poliartrita reumatoida

Poliartrita Reumatoidă — Anatomie patologică Membrana sinovială este principala scenă pe care se desfășoară majoritatea proceselor patogenice din poliartrita reumatoidă, fapt ce îi conferă un caracter deosebit de agresiv și distructiv în această boală. Sinoviala reprezintă un țesut conjunctiv ce căptușește articulațiile diartrodiale, tecile tendinoase și bursele.

În structura sinovialei normale se disting 2 regiuni: Zona situată superficial care este în contact cu cavitatea articulară — numită intima, fiind o zonă lipsită de vascularizație și inervație, alcătuită din 1- 2 articulatie mtf de celue. Ea nu poate juca rolul unei bariere deoarece celulele ce o alcătuiesc nu au support membranar, o suprafață de care să adere și sunt slab legate unele de altele, în unele locuri permițând chiar contactul direct între zona subiacentă și intima.

Zona profundă — zona subintimală — cuprinde puține celule de tipul fibroblastelor, adipocite și capilare sanguine. În membrana sinovială se găsesc în principal 2 tipuri de celule: Sinoviocitele de tip A — macrofag-like, au origine medulară, posedă caracterele macrofagelor Sinoviocitele de tip B — fibroblast-like, au origine mezenchimală, asemănătoare fibroblastelor. Membrana sinovială îndeplinește mai multe roluri: Menține o suprafața tisulară neaderentă — cu ajutorul activatorului de plasminogen și a acidului hialuronic De a lubrifia articulatie mtf și de a contribui la hrănirea condrocitelor — cu ajutorul unei proteine — lubricină și a acidului hialuronic De a controla volumul și compoziția lichidului sinovial Poliartrita Reumatoidă — Tabloul clinic Debutul bolii se produce la vârste tinere, de obicei în decadele articulatie mtf — 5dar boala poate debuta practic la orice vârstă.

Protocol de practica in poliartrita reumatoida Din Articole Ordin nr. Din Comunitate Buna ziua,am 34 ani și mi s-a pus diagnostic de poliartrită reumatoidă acută, deoarece aveam dureri îngrozitoare la toate articulațiile în special la degetele de la mâini și la talpa piciorului. Am făcut următoarele analize:anticorpi ccp,fc,proteina c reactiva Este posibil să fie diagnosticul gresit si sa am altceva,am auzit că sunt și alte boli cu aceste rezultate

În cazul pacienților la care boala începe după 65 de ani, formele seronegative sunt mai frecvente, iar manifestărie extra-articulare sunt rare. Poliartrita articulatie mtf poate debuta în mai multe feluri, modalitatea de debut neinfluențând evoluția ulterioară a bolii.

acupunctura pentru durerea articulațiilor genunchiului calmant puternic pentru articulații

Debutul propriu-zis poate fi precipitat de un factor favorizant: stress emoțional, expunere articulatie mtf frig, traumatisme, infecții. Simptomele inițiale pot fi: Sistemice: astenie, subfebrilitate, inapetență, simptome musculo-scheletale vagi, scădere ponderală Articulare: redoare matinală, dureri și tumefacții, poliartralgii episodice. Conturarea tabloului clinic se poate face în săptămâni sau chiar luni.

Se caracterizează prin: Dureri și tumefacții articulare, de obicei asimetrice, acompaniate de febră și alterarea stării generale.

Este frecvent la copii și impune diagnosticul diferențial de Reumatismul Articular Acut Există și alte modalități de debut — oligoarticular, palindromic 1.

analize poliartrita reumatoida

Afectarea ariculară este de tip inflamator Durerea și redoarea matinală — articulatie mtf caracteristice tuturor artropatiilor inflamatorii. Redoarea matinală poate să articulatie mtf înaintea durerilor și este datorată edemului și acumulării de lichid sinovial din timpul somnului. Redoarea dispare pe măsură ce edemul și produșii inflamatori sunt rezorbiți în circulația limfactică și venoasă, odată cu mobilizările articulare.

În poliartrita reumatoidă — redoarea matinală durează cel puțin 45 de min. Tumefacția și căldura locală — consecința modificarilor anatomo-patologice caracteristice: edem, infiltrat inflamator, creșterea catității de lichid sinovial Înroșirea tegumentelor supraiacente — nu este prezent in poliartrita reumatoidă — ea poate să apară în alte suferințe articulare de tip inflamator precum artrita gutoasă sau septică Lezarea funcțională — apare treptat.

Articulațiile fără sinovială manubrio-sternală, simfiza pubiană, discovertebră articulatie mtf sunt interesate de proceul reumatoid. Mâinile — reprezintă sediul celor mai importante și frecvente afectări în poliartrita reumatoidă.

Primele manifestări constau în dureri și tumefacții la nivelul articulațiilor RCC, MCF, IFP, precum și dureri la compresia stiloidei ulnare, slăbiciune musculară, afectarea funcției de prehensiune.

jaluzele-lemn.ro

Tenosinovita este frecventă în poliartrita reumatoidă. Articulațiile IFD rămând indemne. Ca urmare degetele sunt deviate ulnar, pentru a menține tendoanele ce se inseră pe falange în linie dreaptă cu radiusul.

Când integritatea artic ulției Radio — Ulnară este compromisă și ligamentul colateral al ulnei se rupe, capul ulnei se deplasează dorsal și poate fi palpat. Inflamația carpului și lipsa de elasticitate a ligamentului transvers al carpului provoacă compresia nervului median la trecerea sa prin canalul carpian — sindromul de tunel carpian: dureri și parestezii în teritoriul nervului median fața volară a degetelor I,II,III și jumătatea medială IV dureri ce pot fi exacerbate de percuția pe articulatie mtf palmară a carpului — semnul Tinel și prin flexia forțată a articulației RCC prin presare fețelor dorsale ale mîinilor una împotriva celeilalte timp de 1 minut — semnul Phalen.

Pe măsură ce boala avansează, distrucțiile severe cartilaginoase și osoase duc la deformări importante, cu rezorbții osoase ce pot determina telescopări ale degetelor. Coatele — limitarea extensiei, bursitele olecraniene fiind cele mai frecvente manifestări.

Stadializarea clinico-functionala si afectarea articulara in poliartrita reumatoida poliartrita ▪ poliartrita reumatoida ▪ poliartrita reumatoida simptome ▪ tratament poliartrita reumatoida ▪ stadializare ▪ afectare articulara Autor: Dr. Stadializarea clinico-functionala si afectarea articulara in poliartrita reumatoida Pe langa diagnosticul pozitiv de poliartrita reumatoida se impune aprecierea gradului de activitate si a stadiului de evolutie al bolii.

Umerii — sunt afectate articylațiile gleno-humerală, acromioclaviculară, mai rar bursele și coafa rotatorilor. Tumefacția regiunii anterioare a umărului se datorează bursitei SASD. Coloana Vertebrală Cervicală — reprezintă singurul segment al Coloanei Vertebrale interesat in poliartrita reumatoidă.

cusături dureri în articulația picioarelor articulațiile picioarelor și ale lacrimilor

Distrucția articulației interapofizare determină — subluxații, listezis și instabilitate la acest nivel. Cel mai frecvent articulatie mtf este articulația atlanto-axială. Subluxația cervicală se manifestă prin durere iradiată ascendent spre occiput, parestezii la nivelul umerilor și brațelor apărute la mobilizările capului sau apariția sindromului tetra- sau bipiramidal.

La examenul clinic — ștergerea lordozei cervicale, limitarea mobilității. Paraclinic — spațiu de peste 3 mm între procesul odontoid și arcul axisului. Articulația temporo-mandibulară — dureri exacerbate de masticație, afectarea mobilității, crepitații.

Artic Temporo — Temporală — afecatate doar în formele severe de boală, tumefacța perimaleolară. MTF sunt cel mai frecvent afectate, articulatie mtf de articulația subtalară. Deviația laterală a degetelor și fixarea în flexie a articulației IFP — degetul în ciocan — precum și hallux valgus pot apărea în formele evoluate. Articulația femuro-tibială În stadiile inițiale pe lângă durere pare tumefacția și șocul rotulian acumularea lichidului sinovial Presiunea intrarticulară crescută poate conduce la împingerea lichidului sper compartimentul artic posterior, de unde nu se mai poate întoarce, formândus-se astfel chitul popliteu Baker Atrofia m cvadriceps este precoce Limitarea extensiei și fixarea în flexie pot fi de asemenea prezente.

Artic coxo-femurală — rar afectată, în timp poate să apară coxita reumatoidă sau bursita pertrohanteriană. Afectările extrarticulare Nodulii reumatoizi— cea mai frecv manifestare extrarticulară. Localizați pe suprafețele de extensie olecran, ulna proximală de presiune, burse, tendoane, vecinătatea articulațiilor afectate. Se pot infecta și fistuliza. Pot avea și alte localizări: laringe, sclera, cord, plămâni, pleura, rinichi. Neurologic prin vasculita vasei nervorum — Polinevrite senzitive, motori : parestezii, articulatie mtf, areflexii, amiotrofie prin compresiune — sdr.

Citopenia este determinată de hipersplenism. Osos —osteopenie juxtaarticulară, eroziuni subcondrale, osteoporoza generalizată Muscular —atrofie, miozita inflamatorie Poliartrita Reumatoidă — Diagnosticul paraclinic Modificări hematologice: Anemia normocromă, normocitară — caract inflamației cronice, produsă prin blocarea fierului în macrofage.

  • Cicloferon pentru boala articulară
  • Femeile sufera de doua ori mai frecvent de artroza decat barbatii.
  • Când articulațiile doare ceea ce poate fi tratat
  • Deformarea tratamentului artrozei fără intervenții chirurgicale

Titrul FR se corelează cu activitatea bolii, iar manifestările extraarticulare apar numai la cazurie seropozitive. Biopsia sinovială Evidențiază modificări specifice stadiului bolii Poate fi necesară în cazul formelor mono sau oligoarticularea pt a permite dg diferențial tratamentul crizelor și durerii în articulațiile genunchiului alte artropatii inflamatorii Poliartrita Reumatoidă — Diagnostic imagistic Examenul radiologic În primele luni de boala ex radiologic al articulțiilor afectate poate fi normal.

Ulterior se pot evidenția Tumefacția părților moi periarticulare— IFP, RCC, genunchi — fiind expresia edemului părților moi, creșterii volumului de lichid sinovial și a modif de tip inflamator de la niv sinovial.

  • Ce este cu artroza articulației șoldului
  • Poliartrita reumatoidă PR reprezintă o afecţiune inflamatorie cronică, cu manifestări articulare, dar şi sistemice caracterizată din punct de vedere patogenic prin afectarea membranei sinoviale articulare.
  • Tipuri de unguente pentru osteochondroză
  • Durere în braț în articulație cum să tratezi

Este o modif precoce care o precede pe cea cartilaginoasă și osoasă Demineralozare osoasă juxtaarticularăepifizară și ulterior difuză— prod prin: activarea OC, imobilizare prelungită, medicamente, postmenopauza Îngustarea spațiilor articulare— se face treptat, fiind consecința distrugerii cartilajului articular, în timp sp artic sunt distruse complet Eroziunile marginale, geodele și microgeodele— apar în stadiile avansate.

Eroziunile — prezente la niv interfeței os-artilaj, imprecis delimitate, dim variabile.

cu artroza tratamentului articulației șoldului hiperlaxitate articulara

Geodele și microgeodele — zone de liză osoasă subcondrală, nefiind delimitatea de lizereu scleros precum chistele osoase. Deformările articulare Se consideră ca stiloida ulnară este sediul de elecție al primelor modificări radiologice care constau în demineralizare osoasă, microgeode, eroziuni marginale. La artic mari — genunchi, C-F modif Rx apar tardiv, constând în îngustarea sp articular.

Poliartrita Reumatoidă - Recuperare Medicala Bucuresti Sector 6

Subluxația anterioară atlanto-axială — lărgirea cu peste 3 mm a spațiului dintre arcul anterior al atlasului și procesul odontoid al axisului pe Rx CVC profil în flexie. Ex Rx — importață redusă în stadiile inițiale ale bolii, primele modif apar la 6 luni, chiar 1 — 2 ani de la debut.

Ecografia de părți moi Evidențiază precoce prența lichidului sinovial în cantitate mare, inflamația de la niv sinoviale și tecilor tendioase, prezența chistelor sinoviale. Imagistica prin rezonanță magnetică Evidențiază precoce: eroziunile osoase, chistele subcondrale, alterarea cartilajului aricular, hipertrofia sinovialei, starea struc periarriculare.

Citițiși