Articulatiile pdf. Bine ați venit la Scribd!

articulatiile pdf

Clasificarea articulatiilor dup funcia ndeplinit: 1. Dupa gradul de mobilitate pot fi: a. Articulaii mobile diartroze, cu sinovial b. Articulaii semimobile amfiartoze cartilaginoase c.

Articulatii 1

Articulaii fixe sinartroze fibroase 2. Dup agenii care frneaz micarea circulaiei: a.

Clasificare : -dupa numarul oaselor ce intra in alcatuire : 1.

Articulaii cu conducere osoas art. Articulaii cu conducere muscular articulia pumnului, articulaia genunchiului c. Articulaia cu conducere ligamentar articulaia oldului 3. Dup forma suprafaei articulare, diartrozele pot fi: a. Articulaii plane se fac tratamentul cartilajului la o persoană în articulații micri de alunecare procese articulare-vertebre toracale, oasele carpului i tarsului b. Articulaii ginglim un os are trohlee iar pe cellalt os exist o concavitate cu creast pentru anul trohleei.

Au amplitudine mare i produc micri de flexie i extensie articulia humero ulnar, articulaia dintre tibie i talus c.

Scheletul capului; II. Scheletul trunchiului; III.

Articulaii trohoide prezint un cilindru osos care intr ntr-un inel osteofibros, realiznd micri de rotaie ale cilindrului osos n jurul axului su articulaia radio-ulnar proximal d. Articulaii condiliene condilartroze prezinta un cilindru osos rotunjit, numit condil. Se articuleaza cavitatea celui de-al doilea os. Este mai putin mobila si are o cavitate mica.

articulatiile pdf după șezut  durere în articulația șoldului

Prezinta miscari limitate intr-un singur plan Articulatia genunchiului, articulatia temporo-mandibulara e. Articulaii n a suprafata este concava intr-un sens si convexa in celalalt. Permite miscari variate flexie, extensie,abductie, adductie, circumductie. Are amplitudine redusa metacarpian I trapez f.

SINTEZA-SISTEMUL OSOS SI ARTICULATIILE

Articulaii elipsoidale au aspect elipsoid pe un os si aspect de depresiune pe celalalt. Prezinta mobilitate mare. Reaizeaza miscari de flexie, extensie, abductie, adductie, circumductie. Nu realizeaza miscari de rotatie articulatia radio-carpiana g.

Articulaii sferoidale enartroze sunt cele mai mobile. Realizeaza miscari variate cu amplitudine mare: flexie, extensie, abductie, adductie, roatatie articulatie scapulo articulatiile pdf umararticulatie coxo-femurala sold 4. Dup numrul axelor: a. Uniaxiale permit miscarea intr-un singur plan.

articulatiile pdf umflarea gleznei  dar nu doare

Realizeaza flexie, extensie articulatiile ginglin, trohoide, condiliene b. Diaxiale prezinta 2 axe articulare perpendicuare intre ele articulatiile elipsoidale si in a c. Ele nu permt miscari sau daca permit acestea sunt foarte reduse. In functie de procesele de osificare prin care s-au forat oasele articulare intre ele, sinartrozele se clasifica astfel: 1.

articulatiile pdf tratamentul lunar al articulațiilor

Daca este osificare cartilaginoasa, sinartrozele sunt sincondroze. Ele au cartilajul intre capetele articulare, periostul trece peste articulatie de la un os la altul. Daca este osificare membranoasa, sinartrozele sunt sinfibroze. Ele au tesut fibros intre suprafetele lor articulare.

Exercitiu pentru articulațiile mâinilor - Metode Eficiente pentru Ameliorarea Durerilor Articulare

Periostul trece de la un os la altul, peste articulatie ex. La adult, procesele osificarii se desavarsesc peste 45 de ani, cand se osifica membranele dintre oase, proces numit sinostoza. Variante de sinartroze 1.

Sindesmoze legaturile dintre oase se fac prin ligamente sau membrane membrana interosoasa a antebratuui sau a oaselor gambei, ligamentul coraco-acomial, ligamentele galbene ligamentele dintre lamele vertebrelor. Gomfoze sunt articulatiile dintre o formatiune conica osoasa si o cavitate alveolara articulatia dintre radacinile dintilor si alveole.

  • Articulatiile | PDF
  • Tratamentul durerii cu artrita genunchiului
  • (PDF) ARTICULATIILE pot fi | Andrei Rusu - jaluzele-lemn.ro
  • Элвин все еще был в ошеломлении; отсвет этого мнимого апокалипсиса горел в его сознании, и он не старался как следует вникнуть в объяснения Центрального Компьютера.
  • Dureri articulare articulare
  • Fisură în articulațiile genunchiului

Mijloacele de unire sunt realizate de ligamentele interosoase si de capsula articulara Ligamentul interosos este un fibrocartilaj care ocupa tot spatiul dintre cee doua suprafete articulare. Nu au cavitate articulara. Rolul fibrocartilajului este de a uni puternic oasele intre ele permitand deplasari minime simfiza articulatiile pdf, articulatia dintre corpurile vertebrelor Diartrozele Sunt articulatiile cele mai mobile cu: a Membrana sinoviala b Lichid sinovial c Cavitate articulara Elemente componente: 1.

Fetele articulare Suprafetele articulare sunt netede, delimitate de santuri capul humerusului sau al femurului. Au margini proeminente acetabulum spranceana acetabulara Sunt invelite in cartilaj articular hialin, alb, elastic, cu rol de protectie si amortizare in caz de lovituri. Au doua suprafete: una articulatiile pdf la os una este libera umezita de sinoviala Cu cat presiunea exercita asupra cartilajului este mai mare, cu atat cartilajul este mai gros membrul inferior.

Cartilajele articulare nu prezinta terminatii nervoase sau vase de sange. Au metabolism redus, sunt hranite prin inbibitie din lichidul articular.

Daca patrunde sange in articulatii, tesutul osos apare in locul cartilajelor care se reabsorb aparand anchilozele osoase. Cartilajul articular hialin este invelit de o membrana articulara conjunctiva pericondru bogat in celule conjunctive mezenchimale ce asgura cresterea cartilajului in grosime. Daca suprafetele articulare nu concorda nu articulatiile pdf bine una in cealalta nu unt congruente suprafata articulara cea mai mica prezinta un fibrocartilaj de marire de articulatiile pdf circulara care mareste suprafata circulara labrul glenoidal.

Este de forma triunghiulara pe sectiune. Este inserat pe marginile cavitatii glenoide si o adapteaza la capul hmerusului. Fibrocartilajul articular se afla intre suprafetele articulare discul articular ce ocupa toata articulatia, articulatia steroclaviculara, articulatia temporo-mandibulara, meniscul articular lama fibrocartilaginoasa, in forma de semiluna sau inel dispusa intre cele 2 oase articulatia genunchiului.

Fibrocartilajul intraarticular adera de suprafata articulara cea mai mobila si o articulatiile pdf in toate miscarile. Mijloace de unire: a.

ARTICULATIILE pot fi

Capsula articulara b. Ligamente c. Muschi Capsula articulara este un manon conjunctiv fibros care inveleste suprafata articulara are doua straturi: Stratul extern fibros Stratul intern membrana sinoviala secreta lichid sinovial Capsula are 2 circumferinte inserate: Una pe marginile oaselor artticulare realizeaza miscari cu amplitudine redusa A doua este capsula inserata la distanta de suprafata articulara si realizeaza miscuari cu amplitudine mare.

Pentru sustinerea corpului si pentru deplasarea lui, oasele sunt legate intre ele in moduri diferite; ansamblul elementelor care unesc intre ele doua sau mai multe extremitati osoase alcatuiesc ceea ce numim o articulatie sau incheietura.

Grosimea capsulei este mai mica la articulatiile cu mobilitate mare articulatia umarului si mai mare la articulatiile cu mobilitate mica sterno-claviculara. Grosimea este mai mare desi amplitudinea este mai mare deoarece capsula este bogata in fibre elastice articulatia solduluisuporta greutatea corpului, permite miscari ample.

Membrana sinoviala o captuseste ajungand pana la marginea cartilajului articular. Capsula articulara are rol de protectie si de unire. Ligamentele articulare articulatiile pdf benzi fibroase care se insera pe oasele articulate intre ele cu rol articulatiile pdf a mentine contactul dintre suprafetele articulare.

Membrana sinoviala este o lama conjunctiva subtire, neteda, lucioasa. Ea acopera suprafata interna a capsulei articulare si se opreste la mica distanta de cartilajul articular.

articulatiile pdf unguent pentru artrita articulațiilor piciorului

Lichidul sinovial este galbui, vascos, unsuros si are rolul de a lubrifia suprafetele osoase aflate in miscare. Are rol de nutritie si curatare a acestor suprafete.

Citițiși