Tendinita glezna

tendinita glezna

Inflamatiile tendoanelor: Marius Uscatu, Institutul Piciorului

All rights reserved tendinita glezna. Prin contracția acestuia se tendinita glezna flexia plantară a piciorului, cu rol foarte important la mers, alergat, cățărat, stat pe vârfuri.

Autor: Dr. Când l-a născut pe Achille, mama lui, zeița Thesis a vrut să-l apere de orice primejdie și să-l facă de neînvins.

Tendinita peroneala

La scufundat în apele Styxului, ținându-l de călcâi. Rănit de o săgeată în această singură zonă vulnerabilă a corpului, Achille și-a găsit sfârșitul. Tendonul Achille este cel mai mare și mai puternic tendon al corpului, el face legătura între călcâi și mușchii posteriori ai gambei. Prin contracția acestuia se realizează flexia plantară a piciorului, cu rol foarte important la mers, alergat, cățărat, stat pe vârfuri. Tendinita Achilliană reprezintă inflamația acestui tendon.

Mulți experți cred că cel mai corect termen ar fi cel de tendinoză ce caracterizează dezorganizarea fibrelor tendinoase și degenerarea tendonului.

Tendinita - Informatii generale. Simptome. Cauze. Tratamente. Preventie

Spre deosebire de celelalte cauze care pot determina tendinită și care au fost prezentate mai sus în care tendinita glezna mecanic sau anumite medicamente erau factorii determinanțiîn cazul anumitor boli inflamatorii precum spondilita anchilozantă, artrita reactivă, artrita psoriazică, spondilartropatia nediferențiată tendinita este cauzată de procesul inflamator cronic care se localizează la nivelul entezelor.

Entezele reprezintă zonele de inserție pe os ale ligamentelor, tendoanelor, capsulei articulare. Enteza este o zonă supusă unui stres mecanic mare, este intens vascularizată și susceptibilă pentru depunerea de antigene. Inflamația entezelor se numește entezită.

Fasceita plantara Fasceita Plantara Tendinita talpii sau "fasceita plantara" este o inflamatie a tendonului plantar ce provoaca dureri, rigiditate si uneori chiar umflari in zona arcului piciorului. Fasceita plantara poate aparea atat la sportivi cat si la persoanele obisnuite din cauza statului prelungit in picioare, alergarii sau mersului cu incaltaminte improprie, pe suprafete denivelate sau abrupte. De asemenea, acest tip de tendinita survine si datorita cauzelor genetice, respectiv talpilor cu platfus sau arcuite excesiv.

Rezultatul procesului inflamator este tendinita Achilliană. Evoluția îndelungată a procesului inflamator local este urmată de osificare și apariția în timp a spiculilor osoși vizibili pe radiografie la nivelul calcaneului.

Care sunt semnele clinice? Pacientul prezintă durere la nivelul călcâiului și de-a lungul tendonului pe timpul activității fizice sau după ce activitatea fizică s-a încheiat.

  1. Prognoza si durata În acest articol veți afla mai multe despre ceea ce poate provoca inflamarea tendonului dvs.
  2. TENDINITA AHILEANĂ: ce este și cum scapi de durere? - Servus Expert Med
  3. Tendinita - Informatii Generale - Simptome - Cauze - Tratament - Preventie - Kineto Land
  4. Tendinita, Tendinita - Ortopedie ArcaLife

Durerea se intensifică atunci când pacientul stă pe vârfurile picioarelor, la mers sau alergare. După o perioadă de evoluție, durerea poate apărea și în repaus.

tendinita glezna

Durerea se însoțește de tumefacție la nivelul tendonului, la cm de inserția pe calcaneu. La întinderea tendonului durerea se accentuează și apare rigiditatea locală.

Categories Tags Exista doua tendoane peroneale la nivelul gleznei; unul se ataseaza la oasele exterioare din mijlocul talpii piciorului, iar celalalt se conecteaza la partea inferioara a arcului piciorului. Rolul acestor tendoane este de a stabiliza glezna si piciorul, pentru a preveni entorsele. Tendinita peroneala, este inflamatia unuia sau a ambelor tendoane.

Uneori apar crepitații la mișcare, durere la flexia dorsală a piciorului și se poate constata apariția unui nodul palpabil la nivelul tendonului. În cazul în care se produce ruptura de tendon, pacienții acuză durere brusc aparută, de intensitate mare, în regiunea inferioara a gambei.

tendinita glezna

Pacientul are senzația de parcă ar fi fost lovit sau tăiat în partea posterioară și inferioară a gambei, deasupra călcâiului. Nu poate să meargă și să stea pe vârfurile degetelor piciorului afectat. Citeste si Durerea in tendonul lui Ahile: cauze si remedii Cum este diagnosticat un pacient cu tendinită?

Diagnosticul de tendinită achilliană se pune pe baza anamnezei a discuției cu pacientula examenului clinic și a investigațiilor paraclinice. Discuția cu pacientul se referă la nivelul lui de activitate fizică, la modificarea recentă în sensul unei activități fizice mai intense decât de obicei, care este modul tendinita glezna care se desfășoară antrenamentul fizic, suprafața pe care se face antrenamentul, încalțămintea purtată încălțăminte rigidă, tocuri înalte.

TENDINITA AHILEANĂ: ce este și cum scapi de durere?

Examenul clinic arată sensibilitate locală la palparea tendonului, prezența sau absența nodulilor, se evaluează amplitudinea mișcărilor active și pasive la nivelul gleznei și piciorului, se evaluează continuitatea tendonului. Radiografia de gleznă nu este utilă pentru diagnosticare.

Ea poate fi folosită însă pentru diagnosticul tendinita glezna al altor afecțiuni, de exemplu radiografia evidențiază spiculii osoși la nivelul calcaneului aparuți pe fondul entezitei din spondilartropatiile seronegative. Ecografia evaluează starea tendonului și gradul lui de afectare.

tendinita glezna

Are avantajul că este o investigație puțin costisitoare, se efectuează rapid și permite diagnosticul diferențial cu alte afecțiuni. Rezonanța magnetică nucleară RMN evidențiază zona de inflamație a tendonului, fibroza în cazul afecțiunilor cronice, face diferența între ruptura parțială a tendonului si tendinoză, evidențiază prezența unei eventuale bursite. Care este tratamentul pentru un pacient cu tendinită Achilliană?

tendinita glezna

Opțiunile de tratament se aleg în funcție de gradul și severitatea tendinitei. Tratamentul cuprinde repaus și îndepărtarea factorilor cauzatori, medicamente care să scadă durerea și inflamația, terapie fizicală, eventual tratament chirurgical. Repausul fizic este foarte important, deoarece continuarea antrenamentului fizic în condițiile unui tendon inflamat poate duce la agravarea problemei.

Sunt de evitat activitățile ce presupun flexia plantară a gleznei. Se aplică o fașă elastică la nivelul gleznei, peste aceasta se poate dureri articulare cu diabet pungă cu gheață care are efect antialgic, piciorul afectat este menținut în repaus și ridicat.

Tendinita Achilliană: ce este și cum se manifestă

În cazuri severe sau recurente se poate tendinita glezna imobilizarea gleznei în tendinita glezna gipsat. Sunt recomandate medicamente antiinflamatorii non-steroidiene care reduc durerea, inflamația și edemul local. După zile de repaus se incepe kinetoterapia cu mișcări de flexie-extensie la nivelul gleznei.

În faza de recuperare, terapia fizicală are ca scop corectarea deficitelor de forța și flexibilitate. În cazul în care evoluția este de lungă durată și există risc de scurtare a tendonului, este indicată purtarea unei orteze care fixează piciorul în flexie dorsală ușoară. Adeziunile fibroase sunt îndepărtate, nodulii sunt excizați, tendonul este decomprimat, porțiunile degenerate ale tendonului sunt îndepartate, osteofitele sunt excizate. Pentru a comenta este nevoie de autentificare sau înregistrare.

Citițiși